June 16, 2022

ARTIKEL: NOURYON, SIGNIFY EEN BEDRIJFSNAAM KIEZEN WORDT STEEDS MOEILIJKER.

Op de RTL Z site wordt aan de hand van onze input het kiezen van een bedrijfsnaam besproken.

Paul le Clercq,  9 oktober 2018

De nieuwe naam voor AkzoNobel Specialty Chemicals is vanaf vandaag Nouryon. Eerder veranderde Philips Lighting al in Signify. Beide namen die niet meteen een belletje doen rinkelen. Waarom kiezen bedrijven voor zo’n nieuwe naam en hoe doe je dat goed?

In het algemeen wil je je naam na oprichting nooit meer veranderen, maar bij bijvoorbeeld fusies wordt er soms toch voor gekozen, vertelt Joachim Ter Haar, managing partner van naamgevingsbureau Skriptor Zigila.

Niet alleen bij fusies wijzigen bedrijven hun naam. Zo verkocht AkzoNobel zijn chemietak die van naam wordt veranderd, terwijl de onderneming met verf en coatings verdergaat onder de oorspronkelijke naam.

En Philips deed de lichtactiviteiten van de hand, terwijl het concern nog actief blijft in onder meer de medische sector. Na de naamswijziging van Philips Lighting in Signify staan er geen twee bedrijven meer op de beurs met ‘Philips’ in hun naam.

ONDERSCHEIDEND

Maar wat voor een naam kies je dan? Een naam kan uitgroeien tot een merk, maar dat kost tijd en geld, legt Ter Haar uit. Zo was ‘Philips’ niets meer dan een naam toen Philips begon gloeilampen maken. Pas later werd het een merk.

Voor de opbouw van de waarde van een merk moet je onderscheidend zijn, aldus Ter Haar. De keuze van een naam is het meest langetermijnmarketingdoel voor een bedrijf. Je moet de naam van een bedrijf niet te nauw afbakenen, stelt hij.

Zo is het voor een bedrijf dat bijvoorbeeld ‘bier’ zijn naam heeft staan lastig om in een heel andere bedrijfstak actief te worden. Voor een onderneming kan een abstracte naam dan ook alle ruimte bieden om optimaal te groeien. Met een naam als Nouryon kan dat.

Internationaal

Namen zijn ook steeds vaker internationaal. In het geval van Nouryon geldt dat die makkelijker uit te spreken is dan een typisch NederIandse naam, denkt Ter Haar. Daarmee kun je een onderneming makkelijker internationaal positioneren, ook naar de medewerkers toe.

Je moet kijken naar je doelgroep: met de naam ‘Goedkope Fietsen’ richt je je op de Nederlandse markt, maar als je verder wilt groeien wordt die naam lastig. Maar heet je Amazon, dan kun je wel internationaal verkopen.

EMOTIE

Het wordt wel steeds moeilijker om een goede naam te vinden, zegt Ter Haar. Er worden wereldwijd elk jaar miljoenen namen geregistreerd. Als je een nieuwe naam bedenkt moet je dus goed kijken of die naam niet al bestaat of te veel lijkt op een bestaande naam.

Ook is het verstandig te kijken of een naam niet iets ongewensts betekent in een andere taal en of de url van de naam nog vrij is.