June 16, 2022

NYHET: FREMIA – SVERIGES STÖRSTA OBEROENDE ARBETS­GIVARORGANISATION

Arbetsgivarförbundet IDEA och Arbetsgivarföreningen KFO är två etablerade arbetsgivarorganisationer, där båda företräder sina medlemmar i samma frågor och bedriver likartade uppdrag. Att gå samman och bilda en ny, gemensam arbetsgivarorganisation för att bättre kunna företräda kooperativa och värderingsstyrda företag, idéburna välfärdsaktörer och civilsamhällets organisationer var därför en fantastisk idé som också blev verklighet den 1 januari 2021. Ambitionen med samgåendet var att ge ökad medlemsnytta med ett bredare service- och tjänsteutbud.

Namnfrågan kom upp tidigt i arbetet med samgåendet. Det fanns poänger med att behålla båda namnen, men valet föll på att byta till något helt nytt. Ett nytt namn på en ny organisation bidrar till nystart, trots att anorna går tillbaka i ända till 1943.

Arbetsgruppen var tydlig med att namnet skulle andas ambition, aktivitet och handling. Det finns många exempel på anglofieringen av namn på organisationer och företag, men det kan vara svårt att komma nära ett utländskt namn när det gäller svenska arbetsorganisationer. Den kreativa visionen rimmade till slut rätt när ett fornnordiskt namn dök upp på radarn – ett ord som fanns innan vi ens kunde skriva svenska: Fremia. Med betydelsen ”att framföra och att uträtta ett ärende” på forngutniskan på Gotland 900-talet föll valet på Fremia.  Det är laddat med ett stort antal positiva betydelser som gynna, gagna, underlätta, hjälpa, bidra till, etcetera. Listan på synonymer kan göras lång.

Som vi alltid brukar säga på Skriptor Zigila: Istället för att säga vad du gör ska namnet säga vem du är. Fremia vet vilka de är och vad de står för. Och nu är det dags att låta världen höras talas om namnet Fremia.

Kommer ni också att slå ihop er med ett annat företag? Eller går ni i tankarna om att byta namn på verksamheten, produkten eller tjänsten?  Kontakt oss redan idag.